Restauratie van een Luiks zwartkruit geweer.

 

Dit is een Belgische geweer dat wij restaureerden. Kaliber is 9.6 mm werd vermeld op de loop bij hetproeven in luik.

Het jaartal  waarop het geweer werd gefabriceerd is ons niet duidelijk. De proefmerken brengen hier geen uitsluitsel, vermoedelijk is dit wapen van rond de jaren 1890.

 

Het wapen verkeerde in zeer slechte toestand en viel bijna uitelkaar. Er ontbraken zelfs enkele onderdelen.

Diverse onderdelen waren vastgeroest en moesten los gemaakt worden. Zo ook de kolf. Deze was gebroken en werd reeds gelijmd. Deze verbinding was echter te zwak, met wat kracht hebben wij de verbinding terug kunnen breken. Waarna het werk begon. De oude lijm werd verwijderd en er werden gaten geboord door het hout dwars op de lijm verbinding. Hierin werd een stalen pin bevestigd met epoxy hars en kregen we een solide verbinding.

Hierna werd het metaal aangepakt. Nadat alle onderdelen werden gereinigd en hersteld was het tijd om te conserveren. Alle roest werd hierdoor omgezet naar een zwarte kleur en werd dan geolied.
De kolf werd ontdaan van alle vuiligheid en de nodige herstellingen werden uitgevoerd. Werd geschuurd en terug behandeld met olie.

Nieuwe onderdelen voor het vizier en de korrel werden hersteld en gemaakt en alles kon in elkaar worden gezet.

Het resultaat is verbluffend.

De loop vertoond een goud kleurige inlay met daar op " Dubois HGM A Ransart". We weten dat Ransart een gemeente is in het waals gedeelte van België. Indien u over meer info beschikt over dit wapen mag u ons altijd contacteren.